Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο μάλλον έρχεται σιγά σιγά η εποχή για το κατέβασμα της ελιάς .

Πολύ σωστά λοιπόν κι εσείς έχετε αρχίσει να προβληματίζεστε για το πώς θα γίνει η δουλειά σας σωστά και πιο εύκολα.

Κρατώντας αυτό στο μυαλό μας αφήνουμε στην άκρη τα καλάμια που κρατούσε ο παππούς και η γιαγιά μας όταν πηγαίναμε κι εμείς μαζί τους σαν παιδιά και τους βλέπαμε να χτυπούν αλύπητα το καημένο το δεντράκι , να μαζεύουν με το ζόρι κάμποσα τελάρα και να γυρίζουν λιώμα στο σπίτι μαζεύοντας όσες δυνάμεις τους απέμειναν για την επόμενη μέρα.

Μαζί με τα καλάμια βάλτε και τα χτένια και τα μικρά τσουγγρανάκια

Περάσαμε λοιπόν στην εποχή που η ελαιοσυλλογή γίνεται πιο ακούραστα και με λιγότερες απώλειες για μας και για το ίδιο το δέντρο.

Ελαιοραβδιστικά νέας τεχνολογίας και δονητικά συστήματα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της διαδικασίας. Επειδή είμαι γιος ελαιοπαραγωγών και έχω δει από τα γεννοφάσκια μου κάθε γενιά να χρησιμοποιεί και κάτι άλλο μπορώ να πω και γω την ταπεινή μου γνώμη για το τι δουλεύει και πως.

Ας ξεκινήσουμε με τα ελαιοραβδιστικά ρεύματος που έχω ξεχωρίσει 2 τύπους. Τα ελαιοραβδιστικά με κεφαλή αχινό και τα ελαιοραβδιστικά που έχουν κεφαλή αέρος με δάχτυλα.

  • Οι αχινοί είναι πολύ διαδεδομένοι στην Ελλάδα και αποτελούν την πιο οικονομική λύση.
  • Είναι παλμικά και έτσι όταν βρουν αντίσταση σταματάνε και δεν πληγώνουν το δέντρο.
  • Το κοντάρι αυξομειώνεται έτσι ώστε να ρυθμίζουμε το μήκος χρήσης και να φτάνουμε αρκετά ψηλά.
  • Δουλεύει με μπαταρία αυτοκινήτου και με φορητή γεννήτρια ελαιοραβδιστικού.
  • Έχει αθόρυβη λειτουργία.

Καλά όλα αυτά αλλά πρέπει να ξέρετε ότι με τα συγκεκριμένα ελαιοραβδιστικά αργεί αρκετά να τελειώσει το δέντρο γιατί έχει μικρή διάμετρο εργασίας.

Συνεχίζουμε με τα ελαιοραβδιστικά που οι κεφαλές τους είναι από ανθρακόνημα και μοιάζουν με μακριά εύκαμπτα δάχτυλα.

Κι εδώ έχουμε ακριβώς τα ίδια υπέρ και κατά όπως με τον αχινό απλά το συγκεκριμένο είδος ρίχνει περισσότερα φύλλα γιατί η διάμετρος εργασίας είναι μεγαλύτερη από τον αχινό και τελειώνουμε λίγο πιο γρήγορα τη δουλεία μας. Γι’ αυτό και αυτά τα ελαιοραβδιστικά είναι λίγο πιο ακριβά από τα προηγούμενα.

Τέλος πάμε στους περιβόητους δονητές.


Εδώ έχουμε μια ξεχωριστή κατηγορία και φυσικά την πιο μεγάλη βοήθεια στη δουλειά μας καθώς οι δονητές ρίχνουν το 90% του καρπού σε λιγότερο από 5 λεπτά !

Είναι τέλεια ζυγισμένοι και δεν κουράζουν τον χρήστη αλλά ούτε πληγώνουν και την ελιά γιατί εκεί που αγκαλιάζουν το κλαδί έχουν καουτσούκ .

Εδώ δεν χρειάζεται να κουβαλάμε παρελκόμενα όπως μπαταρίες και γεννήτριες ελαιοραβδιστικών γιατί λειτουργεί με βενζίνη, και αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι αθόρυβο γιατί ακούγεται η λειτουργία του κινητήρα.

Δυστυχώς υπάρχουν κάποια μοντέλα που δεν παίρνουν προεκτάσεις στο κοντάρι οπότε δεν φτάνουν και πάρα πολύ ψηλά .Χρησιμοποιούνται για πολύ μεγάλες παραγωγές γιατί τελειώνουν γρήγορα κάθε δέντρο.Εύχομαι να βοήθησα,

Η απόφαση παιδιά είναι δική σας,

Φιλικά – Πέτρος

www.extremetools.gr