Μένουμε Σπίτι! – Τι κάνουμε;

                                                      

Τώρα που τα νέα δεδομένα με την πανδημία του κορωνοϊού covid-19 μας έχουν κλείσει στο σπίτι είναι μεγάλη ευκαιρία να συμμαζέψουμε όλα τα μερεμέτια που έχουν μαζευτεί  όλο αυτό το διάστημα εντός αλλά και εκτός σπιτιού, για όσους είναι τυχεροί και έχουν κήπο, αυλές  κτλ.

Σε πόσους από εσάς δεν έχει συμβεί το εξής.Εκεί που έχετε ξαπλώσει στον καναπέ και βλέπετε μπάλα ή μια αγαπημένη εκπομπή  ξαφνικά μπροστά στην τηλεόραση μπαίνει η μάνα, η κοπέλα ή η  γυναίκα σας λέγοντας : Έλα σε παρακαλώ τώρα που έχεις χρόνο να φτιάξεις αυτά που λέγαμε… ξέρεις εσύ.Παγώνεις, σε πιάνει πονοκέφαλος,βαριέσαι αλλά ξέρεις ότι πλέον δεν μπορείς να ξεφύγεις.Δεν έχεις δικαιολογία.Τί να πείς ; Έχω κανονίσει να πάω για καφέ;Δεν γίνεται.Έχω δουλειά;Αφου δεν έχεις.Θα πάω μια βόλτα με τα παιδιά; Αφού δεν μπορείς.

Πάρτο απόφαση λοιπόν.Θα κάτσεις μέσα.Και θα κάνεις δουλειές.Αφού λοιπόν θα μαστορέψεις , τουλάχιστον να το ευχαριστηθείς  και να μην ακούς άλλο τη γκρίνια.

           

      Βρέχει έξω; Ώρα για εσωτερικά μερεμέτια και μικροκατασκευές. Ξεκινήστε  πρώτα από αυτά που έχουν χαλάσει και θέλουν επισκευή.Βγάλτε  την εργαλειοθήκη σας και έλεγξτε τα εργαλεία σας .Αν σας  λείπει κάτι τώρα μπορείτε  να το παραγγείλετε  και να  έρθει στο σπίτι σας. Ευτυχώς , οι κούριερ ακόμα κυκλοφορούν.

Απαραίτητα εργαλεία ενός DIY μάστορα που πρέπει  οπωσδήποτε να έχει στην εργαλειοθήκη του είναι :

ακόμα καλύτερα αν υπάρχει και ένα επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι και μια σέγα.

Ο ήλιος βγήκε και δεν αντέχετεάλλο την κλεισούρα; Είστε από τους τυχερούς που έχουν κήπο;Μήπως τα δέντρα και τα φυτά σας έχουν πνιγεί στα αγριόχορτα και έχουν αιώνες να κλαδευτούν;Θα χρειαστείτε επειγόντως θαμνοκοπτικό και κλαδευτικό αλυσοπρίονο.Αν μπορείτενα δανειστείτε , έχει καλώς,θα γλιτώσετε κάποια χρήματα.Αλλά θεωρώ ότι είναι must αγορές καθώς θα τα χρησιμοποιείσετε  συχνά και δεν θα πάνε χαμένα.Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε ηλεκτρικά , μπαταρίας ή βενζινοκίνητα.Ανάλογα το ποσό που διαθέτετε  μπορείτε να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει σε εσάς  και στις ανάγκες σας.

Ας πάρουμε λοιπόν το χειρότερο σενάριο για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά.Ας πούμε ότι όντωςο κήπος σας και η ζούγκλα δεν έχουν και πολλές διαφορές μεταξύ τους. Από πού θα ξεκινήσετε;

Πρώτα από όλα καθαρίζετε το τοπίο από τα αγριόχορτα .Αν αυτά είναι πάνω από 10 εκατοστά στο ύψος ξεχάστε την μηχανή του γκαζόν,αυτή είναι μόνο για να συντηρούμε το ηδη κομμένο γρασίδι.Χρησιμοποιείστε το θαμνοκοπτικό για σίγουρα αποτελέσματα.Με αυτό μπορείτε να κόψετε τελείως τα χόρτα ώστε να φανεί το χώμα ή να τα διατηρήσετε σε ένα πολύ χαμηλό ύψος.

Μόλις φύγουν τα αγριόχορτα το επόμενο βήμα είναι , εφόσον υπάρχουν δέντρα, το κλάδεμα.Εδώ προσοχή! Δεν κλαδεύουμε όποτε θέλουμε.

Αν έχουμε καρποφόρα δέντρα (λεμονιές,πορτοκαλιές,μανταρινιές κτλ) κλαδεύουμε μόνο τον Μάιο.

Αν έχουμε ελιές ,τον Μάρτιο, ενώ αν πρόκειται για φυτό περίφραξης εξαρτάται από το είδος του φυτού.Η περίοδος κλαδέματος τέτοιων φωτών συνήθως ξεκινά τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Φεβρουάριο.Αν θέλουμε απλά να δώσουμε καλύτερο σχήμα χρησιμοποιούμε μπορντουροψάλιδο .

Αφού καθαρίσετε και περιποιηθείτετον κήπο σας , αν είστε μερακλής και σας αρέσει , είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να φτιάξετε τον δικό σαςλαχανόκηπο έτσι ώστε εσείςκαι η οικογένειά σας να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.Όλα δικά σας και βιολογικά.Από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Αν πάλι δεν είστε τέτοιος τύπος και δεν έχετε την αντίστοιχη διάθεση, το τοπίο μπορεί να αλλάξει και να ομορφύνει με εποχιακά και καλοπιστικά φυτά.

Μήπως έχετε ένδιασμούς ότι θα ξεχάσετε να τα ποτίζετε;Ότι θα μαραθούν , ότι θα πάνε χαμένα και ο κόπος αλλά και τα χρήματά σας;

Όχι, αυτό δεν θα συμβεί όσο υπάρχουν οι προγραμματιστές ποτίσματος , τα λάστοιχα και γενικά τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος που διατίθενται στην αγορά σε τόσο μεγάλη ποικιλία που σίγουρα θα βρείτε αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες σας.Από πέντε γλάστρες στο μπαλκόνι έως ολόκληρο τον κήπο σας.Αλλάξτε το τοπίο και σίγουρα θα αλλάξει και η διάθεσή σας.

Η ενασχόληση με τις κατασκευές είτε στο σπίτι είτε στον κήπο είναι μια ευχάριστη και δημιουργική διέξοδος από όλη αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό.Μην ξεχνάτε πως όταν τελειώσουν όλα θα έχετε αναβαθμίσει τον εαυτό σας και τις γνώσεις σας.

Σηκωθείτε από τον καναπέ και ξεκινήστε.Τίποτα δεν είναι δύσκολο, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!