Η κηπουρική είναι μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση, η οποία είναι ιδιαίτερα εύκολη, αρκεί κανείς να έχει μεράκι και όρεξη να ασχοληθεί με τα φυτά που τόσο ομορφαίνουν τη ζωή μας. Όμως, για να είστε σωστοί σε αυτή και να μπορείτε να φτιάξετε τον κήπο των ονείρων σας χωρίς κηπουρό, χρειάζεστε κάποια αγροτικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το χρόνο και τον κόπο για κάθε κηπουρική εργασία. Δε λέμε, φυσικά, να αποκτήσετε μια τεράστια εργαλειοθήκη με εργαλεία κήπου που θα χρησιμοποιείτε ελάχιστα, όμως οπωσδήποτε τα παρακάτω εργαλεία είναι εντελώς απαραίτητα ακόμα και για τις πιο βασικές εργασίες.

φτυαρακι κηπου

Φτυαράκι κήπου

Ένα μικρό φτυαράκι κήπου είναι το πρώτο εργαλείο που θα χρειαστείτε ακόμα και για να φροντίσετε τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Με αυτό θα απομακρύνετε τα ξερά φύλλα και τα ζιζάνια, αλλά και θα επαναφέρετε το χώμα από τις γωνίες στο κέντρο της γλάστρας. Η λαβή είναι συνήθως ξύλινη ή πλαστική. Αν είναι από ξύλο, θα πρέπει να έχει περαστεί με ειδικό βερνίκι ενάντια στην υγρασία. Το κυρίως μέρος του φτυαριού θα πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, για να αντέχει και να είναι αρκετά σκληρό ακόμα και για πιο τραχιές επιφάνειες.

τσουγκράνα

Τσουγκράνα

Η τσουγκράνα σας χρειάζεται, για να ισιώσετε το χώμα, όταν μόλις έχετε φυτέψει ένα φυτό, ή για να απομακρύνετε πέτρες, χαλίκια και σκουπιδάκια. Για αρχάριους, προτιμότερη είναι μια μικρή τσουγκράνα με χαμηλή λαβή και λίγα δόντια, ώστε να μπορείτε να τη χειριστείτε εύκολα και να μην κάνετε ζημιά στις ρίζες του φυτού.

τσάπα-σκαλιστηρι

Τσάπα ή σκαλιστήρι

Ένα από τα πιο χρήσιμα αγροτικά εργαλεία στην κηπουρική είναι η τσάπα, με την οποία γίνεται το σκάψιμο, για να φυτέψετε ένα καινούριο φυτό ή να απομακρύνετε ξερόχορτα. Το σκαλιστήρι κάνει την ίδια δουλειά αλλά σε μικρότερη επιφάνεια, όπου πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί. Το είδος της τσάπας θα εξαρτηθεί από το είδος των φυτών που έχετε στον κήπο σας. Για παράδειγμα, σε κήπους με καλλωπιστικά φυτά είναι πιο βολική και ασφαλής μια μικρή τσάπα που μπορείτε να τη χειριστείτε εύκολα χωρίς να κάνετε κάποια ζημιά.

κλαδευτηρι

Κλαδευτήρι

Είτε έχετε δέντρα και θάμνους είτε γλάστρες με λουλούδια, ένα κλαδευτήρι είναι βασικό εργαλείο, για να κλαδεύετε τα ξερά κλαδιά και άνθη. Το κλαδευτήρι πρέπει να έχει εργονομική λαβή, όμως ακόμα σημαντικότερο είναι να έχει κοφτερές λεπίδες, ώστε να κόβει χωρίς να τραυματίζει τα κλαδιά.

σκουπα γκαζον

Σκούπα γκαζόν

Η απομάκρυνση των ξερών χόρτων και φύλλων από το γκαζόν αλλά και γενικά από την περιοχή γύρω από τα δέντρα και τα λουλούδια πρέπει να γίνεται, ιδιαίτερα το φθινόπωρο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να μπορεί το φυτό να αναπνεύσει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια μεταλλική σκούπα με ελαστικά δόντια που θα τραβάει τα φύλλα από το χώμα, χωρίς όμως να το σκάβει και να το ανακατεύει.

 αγροτικα εργαλεια

Για να δείτε ακόμα περισσότερα αγροτικά εργαλεία για κήπο και κτήμα, πατήστε εδώ.